Δελτίου τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.Λ.)

Αθήνα, 11 Μαΐου 2012

Αρ. Πρωτ.30

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ύστερα από την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των στοιχείων ταυτότητας των ατόμων που βρέθηκαν οροθετικά στις εξετάσεις για τον ιό HIV στο πλαίσιο της εφαρμογής της υγειονομικής διάταξης, οι Εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καθιστούν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι καταδικάζουν τον πρωτοφανή στιγματισμό και την διαπόμπευση των ασθενών. Πεποίθησή μας είναι πως τέτοιες πρακτικές είναι λανθασμένες ως πολιτική Δημόσιας Υγείας και μόνο βλαπτικά μπορούν να λειτουργήσουν.

Ωστόσο, επειδή ως Εργαζόμενοι δεχόμαστε έναν έντονο και άδικο πόλεμο παραπληροφόρησης από πολλές πλευρές, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε τα εξής:

 –    Οι Εργαζόμενοι τηρούν το ιατρικό απόρρητο και δεν εμπλέκονται στην απόφαση για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και των ιατρικών δεδομένων των ατόμων που εξετάζονται ή/και λαμβάνουν φροντίδα υγείας (π.χ. των ατόμων που μετά τους ελέγχους βρίσκονται οροθετικά στον ιό HIV). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων γνωστοποιούνται στους εξεταζόμενους και μόνο.

–      Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛΠ.ΝΟ. όχι μόνο τηρούν τα επιστημονικά πρωτόκολλα και την επαγγελματική δεοντολογία, αλλά εργάζονται άοκνα  και υπό δυσχερείς συνθήκες, καθόλη την διάρκεια του 24ωρου συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες και να προασπίσουν την Δημόσια Υγεία.

–      Καταγγέλλουμε τις γραπτές και προφορικές επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι  και που αποσκοπούν στον εκφοβισμό τους και στην παρεμπόδιση του έργου τους. Ως Σωματείο Εργαζομένων θα προστατεύσουμε την επαγγελματική υπόληψη των Συναδέλφων και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουμε την ηθική τους υπόληψη και την σωματική τους ακεραιότητα.

  

     

–          Θεωρούμε άδικη και αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης την επίθεση που δέχονται οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από ένα μέρος των  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για το θέμα αυτό. Πιστεύουμε ότι η ψύχραιμη και αντικειμενική προσέγγιση του ζητήματος θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την υποστήριξη των ειδικών ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ελπίζουμε να αντιληφθούν ότι η επίθεση προς τους Εργαζομένους εκτός από άδική, ενδεχομένως να αποδειχθεί και επικίνδυνη γιατί επιτρέπει τη στοχοποίησή τους.

–          Καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την συμμετοχή μας στην εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης εφόσον δεν σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη αυτή πρακτική που εφαρμόζεται και δεν διασφαλιστούν ο σεβασμός στην προσωπικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων των εξεταζόμενων.

                                    Εκ μέρους του Δ.Σ. των Εργαζομένων

 

 

Η Γενική Γραμματέας                                                                      Ο Πρόεδρος                                                                                   

 

Καμολίνου Λίζα                                                                            Πουλής    Σταμάτης                                                               

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: