ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ «ΖΩΗ» ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΣ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012.


Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 12 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με στόχο την «Ενημέρωση για την κόλαση στην οποία βρίσκονται οι 26 άδικα φυλακισμένες ασθενείς, διαπομπευμένες και περιθωριοποιημένες από το προσωπικό τους περιβάλλον» ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση τους.

Τοποθετήθηκαν αρχικά

 Σίσσυ Βωβού, μέλος της Πρωτοβουλίας εξέθεσε τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες του εγκλεισμού τους. Η Πρωτοβουλία έχει ήδη επισκευθεί 2 φορές τις κρατούμενες.  Είναι έγκλειστες στο υπόγειο των φυλακών, σε χώρο διαφορετικό απο τις άλλες γυναίκες κρατούμενες με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής που απειλούν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους. Οι κοπέλες, στην πλειονότητά τους τοξικοεξαρτημένες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και περίθαλψης.  Κανενός είδους φαρμακοϊατρική περίθαλψη δεν παρέχεται όυτε για την αντιμετώπιση της οροθετικότητας. Οι γυναίκες  είναι σε εξαθλιωμένη κατάσταστη και ρωτούν γιατί βρίσκονται ακόμα μέσα και γιατί διαπομπεύτηκαν κατά βάναυσο τρόπο. Ζητούν απεγνωσμένα να απελεύθερωθούν. Τη προηγούμενη εβδομάδα τρεις κοπέλες έκοψαν τις φλεβες τους και πλημύρρισαν τα κρατητήρια με άιμα, γεγονός που φόβησε και το προσωπικό των φυλακών για την δική τους υγεία.

Μέλη της Πρωτοβουλίας επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τη φυλακή και συνομιλούν με τις κρατούμενες. Η διοίκηση των φυλακών επιτρέπει στην Πρωτοβουλία την άμεση επαφή με τις κρατούμενες και εκτιμούμε ότι και η διεύθυνση των φυλακών επιθυμεί για τους δικούς της λόγους την αποφυλάκισή των γυναικών. Η Πρωτοβουλία πραγματοποίησε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης , δτον οποίο εξέθεσε την κατάστασή τους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή και την άμεση παύση της εμφάνισης των φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο. Η ανάγκη για άμεση απελευθέρωση είναι επιτακτική, οι συνθήκες κράτησης επιβαρύνουν την υγεία τους, καθυστερούν την προσβασή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και απειλούν τη ζωή τους.

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ

Την άμεση πάυση της εμφάνισης των φωτογραφιών στο διαδίκτυο, που εξακολουθόυν να ανέρχονται σε 27

Την απελέυθέρωσή τους

Την ηθική τους αποκατάσταση

Την τιμωρία αυτών που τους στέρησαν την αξιοπρέπεια και επέφεραν ανεπανόρθωτη βλάβη στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Το δίδυμο Λοβέρδου και Χρυσοχοίδη εξαπόλυσαν τον κράτικό μηχανισμό εναντίων των πιο ευάλωτων ομάδων στοχεύοντας σε μια ακόμη ξενοφοβική εκστρατεία, διευρύνοντας την εναντίον του πίο αδύναμου κρίκου, αυτού των αποκλεισμένων, τοξικομανών γυναικών πετυχαίνοντας την επανεκλογή τους. Η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε  συντείνει στο να είναι ο αγώνας για την απελέυθέρωση και την πραγματική αλληλεγγύη ένας  από τους δυσκολότερους.

Η Χρύσα Μπότση, Γιατρός, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών και της ACT UP  ξεκαθάρισε ότι οι γυναίκες αυτές είναι πρωτα χρήστριες  και η όποια παραβατικότητα θα έπρεπε να εκτιμηθεί ως συνεπακόλουθη.

Το κυνήγι μαγισσών που εκτυλίχθηκε δε σεβάστηκε καμία νομιμη διαδικάσία, καμία εγγύηση εμπιστευτικότητας και συναίνεσης  του υποβαλλόμενου σε εξέταση  για ΗΙVκαθώς και καμία εγγύηση όπως επιτάσσει η διαδικασία εξέτασης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα τεστ για HIV που έγιναν στις κοπέλες που συνελήφθησαν σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη περί έλεγχου των λοιμωδών νοσημάτων Αριθ. Γ.Υ. 39α Αρ. Φύλλου 1002 /2-4-2012 αρχικά για την άσκηση παράνομης πορνείας, διεξήχθησαν στο 4ο Αστυνομικό τμήμα και στην Πέτρου Ράλλη με πρακτικά συνοπτικές διαδικασίες.  Οι γυναίκες εξετάστηκαν μέσα στο αστυνομικό τμήμα και όχι σε ιατρικό χώρο θεραπευτηρίου. Κανείς δεν εξήγησε στις γυναίκες σε γλώσσα που να κατανοούν το αντικείμενο της εξέτασης και ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συναίνεσή τους. Η σύλληψη των γυναικών έγινε με μόνο αποδεικτικό το γρήγορο τεστ χωρίς την επιβεβαίωση του νοσήματος. Η μόνη ενημέρωση που είχαν ήταν ότι πρόκειται για κάποια εξακρίβωση.

Τίθεται θέμα σαφούς παραβίασης του νομικού πλαισίου άσκησης της ιατρικής επιστήμης και χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και αγώνας και για αυτά που θα επακολουθήσουν. Άλλα νοσήματα Υπατίτιδας Β και C  για τα οποία δεν έχουν γίνει εξετάσεις είναι πολύ πιθανόν να επιβαρύνουν και άλλο την κατάσταση των κρατουμένων.

Ελένη Σπαθανά από Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Το γεγονός της σύλληψης και της διαπόμπευσης των οροθετικών και ο τρόπος με τον οποίο έγινε μας ξεπέρασε σαν νομικούς που δραστηριοποιούμαστε χρόνια στην υπεράσπιση ευάλωτων ομάδων.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων ασθενών επί τη βάσει του νοσήματος τους είναι κάτι το πρωτοφανές.  Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιός HIV δεν ανήκει στην κατηγορία των λοιμωδών ασθενειών αλλά είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Στην περίπτωση των οροθετικών κρατούμενων, έχουμε να κάνουμε με μια πληθώρα παραβιάσεων βασικών δικαιωμάτων που έγιναν εις βάρος τους. Οι παραβιάσεις ξεκινάνε από την προσαγωγή τους κιόλας. Συνελήφθησαν στο δρόμο 96 αρχικά γυναίκες που βρίσκονταν στα πέριξ της ομόνοιας. Οδηγήθηκαν κατόπιν στο τμήμα μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη και σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας υποχρεώθηκαν να κάνουν ιατρικό τεστ οροθετικότητας. Μια ομάδα γυναικών οδηγείται, δηλαδή, σε ένα χώρο κράτησης και μέσω μιας «μαζικής επιχείρησης» υποβάλλεται σε ένα ιατρικό τεστ.

Η πρώτη παραβίαση είναι η παράνομη στέρηση ελευθερίας. Δεν συνελήφθησαν οι γυναίκες αυτές με την κατηγορία αυτόφωρου αδικήματος. Ο μόνος λόγος που οι αρχές επικαλέσθηκαν επίσημα ήταν η εξακρίβωση στοιχείων.

Δεύτερη παραβίαση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο υποβλήθηκαν οι γυναίκες αυτές  σε τεστ. Στο μεταγωγών ένα κλιμάκιο ιατρών κάνει το τεστ ενάντια στη δεοντολογία της ελεύθερης βούλησης, της εμπιστευτικότητας και της συναίνεσης.

Συμπλήρωσε ότι πολλές από τις κοπέλες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για οτιδήποτε, χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις 2 εξ αυτών όπου η μια ήταν κουφή και η άλλη δεν μιλούσε ελληνικά με αποτέλεσμα να μην έχουν ιδέα  τι τους συμβαίνει.

Μια άλλη παραβίαση προκύπτει από την ίδια τη μαρτυρία αστυνομικού. Οι  γιατροί έκαναν το rapid test στις κοπέλες και στη συνέχεια ενημερώσαν τους αστυνομικούς για τα αποτελέσματα του τεστ πολύ πριν ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες. Πρόκειται για άρση του απορρήτου και κατάφορη παραβίαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αποκορύφωμα αυτού το γεγονός ότι κάποιες κοπέλες ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους της Ομάδας για τα αποτελέσματα!

Η δικογραφία δείχνει πως οι κατηγορίες στηρίχθηκαν στη δήλωση του γιατρού και στη γενική μαρτυρία ενός αστυνομικού για όλες τις κοπέλες.

Μια ποινική δίωξη για πορνεία (που είναι πλημμέλημα) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηριχθεί με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ο γιατρός είναι στην περίπτωση αυτή αποδεικτικό μέσο και άρα συστατικό της  ποινικοποίησης της οροθετικότητας καθώς και μιας άλλης ασθένειας, αυτής της χρήσης.  Έχουμε να κάνουμε με μια απίστευτη κατασκευή κατά την οποία γυναίκα οροθετική και χρήστης συνεπάγεται  εκδιδόμενη και μάλιστα σκοπούμενη που επιθυμεί να μεταδώσει την ασθένεια.  Αυτή η κατασκευή υπεκφεύγει όλων των νομικών εγγυήσεων που συνεπάγεται μια ευνομούμενη χώρα και είναι και μία κατασκευή κατά την οποία έχουμε δίωξη λόγω γένους- φύλλου σε συνδυασμό με τη χρήση συνεπάγεται εκδιδόμενες που αφού είναι και οροθετικές εκδίδονται προκειμένου να μεταδώσουν τον ιό.

Ο μόνος παραλληλισμός που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ο εξοστρακισμός των λεπρών. Στη σημερινή εποχή ο εξοστρακισμός αφορά τις πιο ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες, στο όνομα της κάθαρσης και της προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Η προάσπιση εξαντλείται στον κίνδυνο της υγείας του μέσου οικογενειάρχη από αλλοδαπές εκδιδόμενες που μεταδίδουν τις ασθένειες.  Πρόκειται για μια κατηγορία γυναικών, θύματα του όλου συστήματος απουσίας πρόληψης, υποστήριξης, θεραπευτικής αγωγής της τοξικό-εξάρτησης και σε οτιδήποτε αυτή συνεπάγεται.

Η αύξηση που παρατηρείται σε κρούσματα HIV οφείλεται κατά πολύ στην μεγάλη μείωση στις σύρριγγες που μοιράζονταν σε χρήστες από δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που οδηγεί στην κοινή χρήση συριγγών και τη μετάδοση ασθενειών.

Το αποκορύφωμα των παραβιάσεων έρχεται με την τελική προφυλάκιση των γυναικών αυτών με απόφαση πλέον της δικαστικής αρχής. Οι γυναίκες αυτές σήμερα βρίσκονται έγκλειστες και στερούμενες οποιουδήποτε ιατρικού πλαισίου, με επιπλέον σημαντική απουσία νομικής συνδρομής.

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, ΑΡΣΙ ( Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών)  δήλωσε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα εθνοτικού και κοινωνικού ρατσισμού από μεριάς του βαθέως  κράτους. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με κατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων αλλά και με κάτι παραπάνω: χρησιμοποίηση αυτών των γυναικών σαν κοινωνικά πειραματόζωα. Η κατηγορία αυτών των γυναικών επιλέχθηκε σκοπίμως γιατί ακριβώς λόγω του αποκλεισμού τους δεν θα είχαν  τη δυνατότητα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, και με το τέλος αυτής της ιστορίας το κράτος θα είχε ήδη επιτελέσει τους στόχους του.

Πρόκειται για ένα εξοργιστικό το λογικό άλμα που το κράτος έκανε εμπρόθετα ώστε να δημιουργήσει τις «μάγισσες» του 21ου αιώνα.

Αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν είναι γνωστή η διαδικασία αυτού που λέμε victim blaming: ενοχοποίηση του θύματος. Συνέπεια αυτού είναι μια σειρά από παραβιάσεις, ενδεικτικά αναφέρω κάποιες:

Σε κάποιες από τις κοπέλες δεν έχει εξακριβωθεί η ιατρική διάγνωση.

Στις κοπέλες αυτές δεν τους παρέχεται καμία συνδρομή σε ιατρική και άλλη περίθαλψη.

Συνεχώς υποβάλλονται σε περαιτέρω δεινά, για παράδειγμα, ζητήθηκε να γίνει HIV τεστ στο παιδί μίας από τις κρατούμενες.

Είναι εξωφρενικό το πώς οι ίδιες οι πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την αύξηση της χρήσης, της πορνείας… οι ίδιες πολιτικές που οδηγούν σε περικοπές των δαπανών για την δημόσια υγεία, είναι οι ίδιες πολιτικές που στήνουν στον τοίχο τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Πέρα από την αποφυλάκισή τους κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης και οτιδήποτε άλλου σχετικού γιατί αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε θα δούμε να παράγονται φουρνιές κατηγοριών victim blaming.

Τέλος είναι εξοργιστικό πως ένας φορέας πρόληψης όπως υποτίθεται ότι είναι το ΚΕΛΠΝΟ μεταβάλλεται σε φορέα εξωοικονομικών δραστηριοτήτων, είναι γνωστό πως οι δράσεις του χρηματοδοτούνται από μνημονιακά κονδύλια… αλλά πιο σημαντική ακόμα είναι η μεταβολή του από υπηρεσία υγείας σε υπηρεσία που οδεύει προς κατασταλτικές και επικίνδυνες  κατευθύνσεις. .

Η Παρευρισκόμενη Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Καριβανου εξέφρασε την αγωνία της για τις κρατούμενες και ενθάρυννε την Πρωτοβουλία για την συμπαράσταση. Είπε ότι είναι σημαντική μια αμεση επερώτηση στη Βουλή ώστε να υποχρεωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης να απαντήσει.  Δήλωσε ότι όταν στιγματίζονται κοινωνικά ευάλλωτες ομάδες χάνεται η εμπιστοσύνη που αυτές έχουν με δομές δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν πια σε αυτές και να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος μέχρι πρότινος, μιας εκ των κρατουμένων κατήγγειλε  ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση όπως προκύπτει από τη δικογραφία ήταν το ίδιο το μέλος της διοίκησης του ΚΕΛΠΝΟ ο κ. Παπαδημητρίου που υπέδειξε στην Αστυνομία συγκεκριμένο οίκο ανοχής και ένα από τα θύματα , προκειμένου να γίνει η παρέμβαση της αστυνομίας.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι

της Διεθνούς Αμνηστίας , Συσπείρωση Δημοσιογράφων, Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΑΡΣΙ, Θετική φωνή, Red Pepper Περιοδικό, Πράξις, ΚΕΔΕ, Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

 

Τραπεζικός λογαριασμός για ενίσχυση: Εθνική Τράπεζα / λογ. Ταμιευτηρίου /

040/723528-36 / IBAN GR7901100400000004072352836/

ETHNGRAA

Για τη μαζικότερη προώθηση του αιτήματος της άμεσης αποφυλάκισης ενάντια στην παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των οροθετικών γυναικών, δημιουργήθηκε τόπος ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (petition online)

http://www.change.org/petitions/greek-ministry-of-justice-demand-the-release-and-medical-treatment-of-hiv-positive-women

 

https://diokomenesorothetikes.wordpress.com/

επικοινωνία: diokomenesorothetikes@gmail.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: